vrijdag 31 december 2010

Nieuwe ontdekkingen (2)

Het schrijven van een ondernemingsplan brengt veel met zich mee. Vooral veel uitzoekerij. Door me beter te verdiepen in wat er allemaal is rond stadslandbouw, daktuinen, gezond eten, biologische producten, duurzaam ondernemen, kwam ik op allerlei interessante initiatieven. Het is prachtig om te zien hoeveel mensen het belangrijk vinden om gezond te eten en goed met hun omgeving om te gaan. En het is een groeiende groep. Je ziet het bijvoorbeeld in de belangstelling voor moestuinen, waarbij er soms in het randstedelijk gebied soms al wachttijden zijn van 3 jaar. Maar ook in het aantal artikelen dat verschijnt, het aantal initiatieven dat ontplooit wordt en de blogs en tweeps die verschijnen over diverse 'groene' onderwerpen.


De trendtrechter

Waar mijn interesse onder andere heen ging was de stadslandbouw en hoe dat wordt georganiseerd. Je ziet het ook in Nederland opkomen: de pergolaconstructie, in het Engels Community Supported Agriculture (CSA). Al eerder noemde ik in mijn blog het Haarlemse initiatief van burgers De Nieuwe Akker waarbij burgers zich inzetten voor gezonde lokale voedselproductie. Zij vormen een stichting en proberen bij de gemeente en/of provincie land te vinden waar ze zelf een tuinder voor vragen om de groenten te verbouwen. Er zijn verschillende soort CSA's, maar dit is wel een heel mooie, omdat het initiatief van de consumenten zelf komt en je als tuinder zeker bent van je afzet. Hier
nog een voorbeeld van een Amerikaanse CSA.

Er zijn meer burgerinitiatieven of initiatieven waar burgers nauw bij betrokken zijn:
Boerenstadwens
Boer en Buur
Lekker Utregs
Het zijn organisaties die iets met eten, platteland en stad hebben. Dat heeft de Dakboerin natuurlijk ook, maar dan in weer haar eigen vorm, namelijk het dak op.

De bekendste dakboerderij is die in Brooklyn New York Eagle Street rooftopfarm gebouwd op een warenhuis met een oppervlakte van 558 m2 en uitzicht op de skyline van Manhattan. Maar er zijn er meer, zoals A Green Roof die niet alleen van daktuinen weet, maar ook van mobiele installaties. Verrijdbare stadslandbouw dus.



En er zijn er nog wel meer te vinden, voornamelijk in Amerika. Echt grote Nederlandse initiatieven vond ik niet op internet, wel van stadslandbouw, maar niet van daktuinbouw. Ik heb echter weleens gehoord dat er in Nederland veel wordt ontwikkeld waar het buitenland wel iets van weet, maar wat in Nederland zelf nauwelijks bekend wordt. Herkend iemand dit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten