zondag 20 februari 2011

Blogaward van Groen Gedoe

In een reactie op mijn blogpost over de Triodos/Rabobank kreeg ik van Groen Gedoe een Blogaward. Dat is natuurlijk geweldig! Bedankt MN! Groen Gedoe blogt zelf over aanverwante onderwerpen als recycling, recepten, klimaat, wereldfilms, natuurdocumentaires, kunst en groen leven.

Zelf kreeg ze de Blogaward van Natuurlijk Zuinig die ondanks een faillisement toch gezond en biologisch eet.

Blogger van Groen Gedoe, MN

Groen Gedoe schreef over de Dakboerin:

*De Dakboerin, omdat ik heel graag lees over allerlei mogelijkheden op duurzaam en biologisch gebied en de beste tegenhanger voor BoerZoektVrouw die op het moment helemaal geen biologische boeren het boerenleven laat promoten.

Beter had ik het zelf niet kunnen verwoorden ;-). In de reactie beschrijft ze haar twijfels vanwege de kettingreactie, die deel ik wel, maar de bedoeling van de Blogaward vind ik wel goed. Het staat voor waar internet voor staat: spread the word, be inspired. Dat gebeurt bij mij in ieder geval wel, want ik ontdekte in korte tijd de twee leuke blogs die hierboven staan.

De bedoeling is deze award weer door te geven en anderen te attenderen op leuke, mooie en inspirerende blogs.

De spelregels zijn:
*Je maakt een verwijzing naar de blog en/of persoon die je de award heeft gegeven.

*Geef vervolgens de award door aan 3 tot 5 van je favoriete blogs en maak in je bericht een koppeling naar deze blogs.

*Laat een berichtje achter op deze blogs dat ze een Award gewonnen hebben.

*En het is de bedoeling dat er vooral aandacht wordt gegeven aan beginnende of nog niet zo bekende blogs.

Daarom geef ik een Blogaward aan

• De De Stadsakker van Merlijn, een startende ondernemer die vlakbij de stad 2 ha grond wil bebouwen met bioliogische groente en een zwak heeft voor kippen.

• Het tuinbankje, die duurzame tuinbankjes ontwerpt, omdat ik het ongelofelijk knap vind dat je over slechts 1 onderwerp toch zoveel diverse onderwerpen kan uitlichten. 

• Foodprint van Stroom (kunstenaars) in Den Haag over voedsel in de Stad, omdat hier kunst en voedsel op een geweldige manier bij elkaar komen, waarbij een groot publiek wordt bereikt.

Volg ze en raak opnieuw geïnspireerd!

zondag 13 februari 2011

Is Triodos nu wel of niet de beste voor biologische boeren?

Zoals ik in een eerdere blogpost schreef, was ik onder de indruk van de reclame van de Triodosbank. Erg spitsvondig, relevant en actueel. Ze hebben, zoals ik dat nu zie, een goed reclamebureau in dienst.

Ik hoorde namelijk laatst iets over opvolgers van biologisch (dynamische) bedrijven. Het is nog steeds heel moeilijk om als ondernemer zonder ouders met een boerderij, een boerderij over te nemen. Een bedrijf kan wel een miljoen of meer waard zijn. Krijg dat maar eens gefinancierd door een bank. Je hebt meer kans als dakboerin bijvoorbeeld of als tuinder van een community supported agriculture tuinderij, waarbij je klein begint of begint met een startkapitaal dat door een stichting met afnemers wordt gedragen.

Toen iemand mij dat vertelde, vroeg ik hoe dat dan zit met de Triodosbank, die helpt toch duurzame initiatieven? En daar vallen biologische agrarische ondernemingen toch ook onder? Volgens mijn gesprekspartner was de Rabobank (de Raiffeisen Boerenleenbank) nog steeds de beste voor boeren qua krediet en rente en waren de boeren een beetje geïrriteerd door de Triodosbank.

Triodos



Rabobank


Nu werd mijn eerste bankrekening ook bij de Rabobank geopend en heb ik die rekening nog steeds en ben ik niet ontevreden (af en toe over klantvriendelijkheid, maar dat ligt aan personen en niet aan de bank). Maar ik dacht echt dat de Triodosbank een verfrissende kijk op zaken heeft en duurzame initiatieven met groot idealisme ondersteunt en heb daar mijn zakenrekening geopend. En dat is óók zo dat ze veel mooie projecten steunen. Kijk maar eens op deze kaart. Als klant van de Triodos heb je hiermee het gevoel dat je geld goed besteed wordt. Dat is bij een andere banken wel anders geweest, bij de DSB, om maar eens wat te noemen.

 Maar hoe zit het met de voorwaarden om te lenen als bedrijf? Of als boer? Er zijn nu heel wat varkensboeren die geld moeten lenen om hun bedrijf overeind te houden, omdat de prijs van de varkens onder de kostprijs ligt. In de hoop op betere tijden en het geld weer terug te verdienen, worden flinke bedragen geleend. Is de Rabobank daar gemakkelijker in? En is de rente lager?

Daar is op internet niet gemakkelijk achter te komen. Verder dan een indicatie, zoals hier bij de Rabobank of een indicatie, zoals hier bij de Triodosbank kom je niet. Wel is het leuk om te zien dat de Rabobank een keuze heeft van 3 sectoren waarin je zakelijke financiering kunt afsluiten:


legend In welke sector is uw bedrijf actief?

En bij de Triodosbank staat de biologische landbouw ook bovenaan het lijstje. Zij leggen bovendien wat verschillende mogelijkheden uit, hoewel er ook hier geen getallen te vinden zijn. Ik heb dus nog geen idee van rentes en voorwaarden, maar ik weet wel dat de Triodos het voor een consument als ik, voor een startende ondernemer als ik, het inzichtelijker en aantrekkelijker maakt om je bij deze bank aan te sluiten. Het is zo'n slimme contructie (marketingstrategie) om op je site een voorbeeldprojecten als Loverendale, Smile Fruit en Sjaak Twist te laten zien, onder het kopje mijn geld gaat goed. Als immers 1 biologisch schaap over de dam is....

maandag 7 februari 2011

Andijviesoep

Vorige week kreeg ik op mijn verjaardag een fantastische kist met groenten: pompoen, schorseneren, ui, spitskool, aardappelen en echt nog veel meer. Heerlijk! Wie zegt dat er in de winter geen diversiteit is in groente?

Er zat ook een enorme andijvie in. Hiervan heb ik van de week al salade gemaakt met dadels, zachte kaas en walnoten, maar er was nog zo'n berg over! Zin in stamppot had ik niet, dus maar weer zelf aan het recepteren geslagen met wat overgebleven groenten. En eerlijk, ik vond het lekker! Dat kan ik je niet onthouden.

Startende andijvie in de koude kas


Ingrediënten:
• andijvie
• paar aardappelen
• overgebleven groenten (broccoli, wortelpeterselie, stukje witte kool)
• rode ui
• knoflook
• mosterzaadjes
• verse tijm
• verse mosterdkiemen uit je raamtuin
• crème fraîche
• mosterd

Fruit de ui en knoflook met verse tijm en mosterdzaadjes in olie tot de ui glazig is geworden en doe de kleingesneden aardappeltjes er nog even bij. Blussen met water en de overige kleingesneden overgebleven groenten kunnen er bij. Dit is om de soep wat meer body te geven, andijvie slinkt enorm.
Natuurlijk wel alles wassen, want zand in je soep is minder lekker. Dat geldt zeker voor de andijvie, die je er als laatste groente (na een minuut of 12 in stopt). 5-10 minuten koken en dan met de staafmixer alles klein maken (zo klein je wil). Nog weer even aan de kook brengen. Een lepel crème fraîche en een lepel mosterd mengen. De soep in de kommen inschenken, een lepeltje crème mosterd er door en verse mosterdkiemen erop en bijvoorbeeld eten met speltcrackers met pindakaas.

woensdag 2 februari 2011

Hoe ziet een kleurplatenbedenker een biologische boerderij?

Vraag me niet hoe ik er bij kom, maar ik kwam een kleurplaat tegen over biologische landbouw die ik je niet wil onthouden. Ik vraag me af of een kind nou werkelijk zou zien of dit speciaal een biologische boerderij is en niet een gangbare boerderij. Als een kind al zou weten wat biologisch is ;-). En hoe zou een kleurplatenbedenker eigenlijk een biologisch dynamische boerderij tekenen?



In ieder geval is hij wel leuk en te downloaden voor kinderen bij Schoolplaten.